Clareit
Clareit

Clareit

In het boek De Juliabeweging wordt Clareit bereid. Dit is een aangepaste versie van de Clareit die je online kunt vinden (zie voetnoot) omdat het natuurlijk is aangepast aan de omstandigheden waarin de personages in het boek zich bevinden. Als basis wordt een droge Riesling gebruikt. Er is honing, kaneel, gember, kruidnagel en zelfs kardemom. Uit de tuin van Ratna krijgen we verse Laos en Prisc weet nootmuskaat op te scharrelen.

Wat we nodig hebben is een verscheidenheid aan specerijen. De meesten staan waarschijnlijk al in je keukenkastje, komt dat even goed uit!

We hebben nodig:

  • 1 tl kaneel
  • 1.5 tl gember
  • een halve theelepel kruidnagelpoeder
  • een snufje nootmuskaat (tenzij je net als Prisc een over de datum potje achterin je keukenkastje vindt, dan mogen het er ook twee zijn.
  • 1/4 theelepel schaafsel van de galangawortel
  • voeg nog een mespuntje zwarte peper toe om het af te maken.
  • Verder gieten we door de Riesling nog 750 milliliter water en
  • lossen we daar 140 gram honing in op.

Bereidingswijze:

In het boek wordt gebruik gemaakt van een Zonnekoker (Solar Cooker) maar uit betrouwbare bron weet ik dat het ook prima op inductie of zelfs boven een kampvuur gemaakt kan worden. Meng het water en de honing en breng het aan de kook. Mocht er schuim ontstaan dan kan dit er afgeschept worden. Laat het iets afkoelen (drink bijvoorbeeld even een kopje Lunaristhee) Roer de specerijen door het mengsel en giet de Riesling er bij. Dek het af met een plastic folie en laat het een kwartier staan.

Nu is het tijd om het mengsel te zeven. Dit kan door in een zeef of een trechter een koffiefilter te stoppen of een velletje keukenpapier. Giet de wijn door het filter. Doe dit net zo vaak tot de wijn helder is en giet het dan terug in de fles. Als je een beetje over hebt kun je dit in een glas gieten en samen met de fles in de koelkast bewaren. Dek beiden wel even af met folie. Geef de Clareit minstens een dag rust en geniet dan van dit feestelijke drankje!

Dit recept is geinspireerd op een recept van Coquinaria