Onlangs las ik een vergelijk tussen de twee besturingssystemen als het gaat om toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

Ja, DE 2 besturingssystemen: windows & apple.

Want we weten allemaal dat een computer uit de gewone winkel met windows komt en uit de dure winkel met apple.

 

Zelf gebruik ik sinds mijn tienertijd Linux. “vroeger” was het idee dat je er een nerd voor moest zijn om Linux te gebruiken. Was dat toen wellicht het geval, nu installeerd een “mainstream” Linux “out of the box” . Je hoeft er verder geen speciale vaardigheden voor te bezitten. Ook is het iets van vroeger dat niets werkt of compatibel is met je Windows-collega’s.

 

En er zitten grote voordelen aan Linux. Laten we ons eens focussen op Linuxdistributies (smaken zo je wil) SPECIAAL ontwikkeld voor mensen met een handicap. Of het nu gaat om visuele en lichamelijke aandoeningen zoals blindheid maar ook dyslexie  of om mensen die moeilijkheden hebben met het bewegen met de muis of het gebruiken van het toetsenbord. Nogmaals: deze besturingssystemen zijn daar speciaal voor gemaakt!

 

Vinux

Vinux laat blinde en slechtziende computergebruikers een versie van Ubuntu installeren. Het omvat Orca (een schermlezer en vergrootglas), Speakup (een console schermlezer), Compiz (een vergrootglas op basis van 3d-technologie), en ondersteuning voor Braille displays. Braille displays werken automatisch wanneer ze aangesloten zijn en ondersteunen Braille 1 en 2. Vinux kan worden uitgevoerd vanuit een live cd of live USB zonder enige wijzigingen aan te brengen in een bestaand besturingssysteem. Het kan worden geïnstalleerd op een USB of harde schijf naast een bestaand besturingssysteem of als een complete vervanging.

 

Sonar

 

Als u een gebruiker met slecht zicht bent en u een schermvergroting nodig heeft, heeft Sonar al een vergroting ingebouwd.

Een toetsenbord op het scherm is klaar om te gaan voor mensen met lage motorische vaardigheden en moeite met het gebruik van een toetsenbord. Het toetsenbord op het scherm kan gebruikt worden met een muis of trackball om het toetsenbord op het scherm te navigeren.
Sonar Linux wordt geleverd met de OpenDyslexic-lettertypen vooraf geïnstalleerd. OpenDyslexic is ontworpen om de leesbaarheid van on-screen en gedrukte tekst voor lezers met dyslexie te vergroten.
EViacam Hoofd- en Eye Tracking Software
Als uw computer een camera heeft geïnstalleerd, of als u er een aan voegt, kunt u deze gebruiken om de muisaanwijzer te bedienen. In combinatie met het toetsenbord op het scherm kunnen mensen met lage motorische vaardigheden de software navigeren en ook het toetsenbord gebruiken.

 Zelf gebruik ik Fedora. Niet speciaal gemaakt voor mensen met een beperking. Een gewoon besturingssysteem net als ieder ander. Maar wel eentje die standaard* de volgende dingen in zich draagt:​

Een “Screenreader” Dat is een tekst-naar-spraak systeem wat leest wat er op je scherm gebeurd.

Vergrootglas. vergroot tekst en plaatjes
“Hoge contrast modus” Voor mensen die tekst moeilijk zien tenzij het contrast vergroot is
Muis-Toetsen: Gebruik je nummerieke toetsenbord als muis
Plakkende toetsen: Voor mensen die moeite hebben met het intoetsen van meerdere toetsen tegelijkertijd en voor mensen die 1 hand kunnen gebruiken
Stuitertoets:
Snel ingedrukte toetsen negeren of lang ingedrukte toetsen negeren

Toetsenbord-op-je-scherm: voor mensen die niet kunnen typen maar wel de muis kunnen gebruiken

Visuele alerts: Vervangen de systeemgeluiden met visuele alerts.

*Net als ieder ander besturingssyteem met Gnome.

Er is geen enkele reden om je te conformeren aan Windows, puur omdat het al in de fabriek op je hardware wordt gezet. Heel fijn natuurlijk voor het bedrijf achter Windows dat het op die makkelijke manier geld verdiend maar je hebt alle vrijheid iets uit te kiezen wat bij jou past.
Mijn bron naast wiki : https://opensource.com/life/15/5/accessibility-linux én mijn eigen liefde voor Fedora.