Lettertype
Lettertype

Lettertype

Bij een nieuw boek hoort, voor mij, een nieuw lettertype. Oppervlaktespanning heb ik in “Philosopher” laten drukken en voor Insular stond het lettertype al enige tijd vast. Het lettertype moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste , logischerwijs, leesbaarheid. Al vind ik het nog zo mooi, als je mijn verhaal er niet door kan lezen heeft het geen zin om het te gebruiken. Ten tweede moet het een fijne licentie hebben. En als derde moet het bij mijn boek passen.
Voor Insular gebruik ik daarom Caladea, het lettertype dat ook op deze site gebruikt wordt (en hopelijk in iedere browser wordt weergegeven. ) Ik heb getwijfeld om het daar bij te laten maar uiteindelijk voor nog een font gekozen voor de pagina- en hoofdstuknummering. Cijfers mogen in dit boek opvallen en het lettertype oranienbaum voldoet prachtig aan deze eis.
Het is een van de leukste dingen aan het schrijven en in eigen beheer uitgeven van je boek: je beslist alles (maar dan ook echt alles) zelf. Persoonlijk vind ik dit meestal een voordeel omdat ik op deze manier de sfeer van het boek helemaal zelf in de hand heb, niet alleen qua verhaal maar zeker ook qua layout. Vanuit eerdere opleidingen heb ik me verdiept in layout, lettertypes en dergelijke dus ik sta er niet helemaal blanco in. Dat helpt enorm om door de grote hoeveelheden informatie over layout te komen en het boek zo passend mogelijk op te maken.

Ik kijk uit naar de proefdruk, dan zie ik of alles wat ik voor ogen had ook daadwerkelijk een mooi boek oplevert.