Wat er eerst niet was
Wat er eerst niet was

Wat er eerst niet was

Ergens rond 2010/2011 richtte ik mijn eigen uitgeverij op. Ik had een niche en wilde dolgraag boeken uitgeven, met boeken bezig zijn. Veel anderen hadden de wens een boek te schrijven maar vonden het hele uitgeversgedoe niet interessant. Prima match! Helaas kwamen de boeken er uiteindelijk nooit en had ik een uitgeverslicentie in de kast liggen. Als dat nou het ergste was… Ik had een droom in de kast liggen! En daar ben ik niet zo van, van dromen laten liggen. Of ze uit te stellen tot “later”. Want zoals u allen weet van de vele tegeltjes: “later is allang begonnen.” Daarnaast heeft natuurlijk niemand een program van het concert des levens 😉

Toen ik dacht dat ik ademruimte had (en wat kan een mens zich daar toch kostelijk mee voor de gek houden! ) maakte ik mijn eigen gothicaandoende boekje. Wellicht wat vroeg in het proces maar dat kan ik juist iedereen aanraden. Dan heb je dat maar gehad. En nog veel belangrijker: je leert er immens veel van. Van selecteren, van volgorde, van papiersoort en lettertype. Van “wil ik de nummering onderaan of bovenaan” en “Hoeveel marge wil ik?” leer je. Je kunt je verliezen in duizenden details en uiteindelijk bedenken “het is maar een boek” . Om vervolgens overeind te schieten en er met je meest felle gedachte achteraan denken: Maar wel mijn boek!

Ik heb eigenhandig een boek in elkaar gezet. Over elk maar dan ook elk detail is nagedacht, over het algemeen is er onderzoek naar gedaan wie het waarom op een bepaalde manier deed en daar heb ik dan weer een keuze in gemaakt. Ik heb met spanning de eerste proefdruk uit de handen van mijn postbode gegrist die me al had leren kennen van de “is er echt echt echt niet een pakketje bij voor mij” blik en het stalkgedrag in de dagen (die stiekem weken waren) ervoor. Om vervolgens natuurlijk het pakketje niet te durven openmaken. Om vervolgens te gaan staan dansen op mijn balkon van genoegen: dit was wat ik voor ogen had!

Ergens had ik met mijzelf afgesproken: zo is het wel goed, droom gedaan, vinkje: klaar.

Blijkbaar vind ik schrijven daar iets te leuk voor. Mijn timing zal wel anders zijn. (Iets met een lange adem).
En mocht het volgende boek wederom gedrukt gaan worden dan kan ik teren op een heleboel research met betrekking tot al die details die een boek een boek maken.