Van bit tot byte voor een betere wereld

Ergens begin jaren 90 werd mijn wereld opeens een heel stuk groter. En spannender! Geen idee meer hoe ik er aan kwam maar opeens was daar Seti @ home. Wetenschappelijk onderzoek door al onze verbonden computertjes zou buitenaards leven kunnen opsporen! Er gingen twee luikjes in mijn hoofd open, 1 visualiseerde al die verbonden computertjes en 1 al het buitenaards leven wat er zou kunnen zijn. En dat ik onderdeel was van het “opsporingsteam”. Enthousiast liet ik mijn computer aan als ik er niet was.

Van Seti was het een kleine stap naar World Community Grid. Daar ging mijn tienerhart helemaal van op hol. Ik, miniemmeisje in het Twentse kon samen met al die andere mensen die dit ook belangrijk vonden meehelpen aan een oplossing voor de meest nare ziekten. Het luikje “samen” was al open en nu kwam daar een luikje bij! Erg realistisch was ik -natuurlijk- niet maar wie wil er nou niet bedenken dat HAAR computer een belangrijk onderdeel is van een wetenschappelijk netwerk?

Vandaag de dag bestaan ze beiden nog steeds. Met erg weinig moeite kunt u meedoen met Seti om buitenaards leven te vinden of met World Community Grid om onderzoek naar kanker, aids, het zikavirus en andere narigheden te ondersteunen. Ook onderdeel worden van het TOR netwerk is een eenvoudige manier om bij te dragen aan een betere wereld. Door de TORbrowser te gebruiken in plaats van firefox helpt u mensen in Turkije, China, Rusland en een hele trits gezellige landen meer aan een mogelijkheid zichzelf te informeren online, ook als er censuur geldt.

Uw computer doet, zonder dat u er iets van merkt, samen met al die andere computers in huiskamers, slaapkamers en kantoren goed werk. Ziet u het al voor zich? Van bit tot byte voor een betere wereld.